MEGHÍVÓ - ARCADES PROJEKT 2015

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

MEGHÍVÓ

Kedves Pedagógusok!
 
Növekszik az igény arra, hogy a legfiatalabbakat is magánszférájuk megvédésére neveljük.
A rohamosan fejlődő technológiák korszakát éljük, amelyben az egyre fiatalabb felhasználók száma növekszik. A népszerű okos eszközök használata során elkerülhetetlen a fiatalok személyes adatainak gyűjtése, megosztása és nyilvánosságra hozatala. Ez gyakran veszélyezteti a fiatalok magánélethez és személyes adatok védelméhez való jogát. A gyermekek nehezebben értelmezik az adatkezelésekről szóló tájékoztatókat és kevésbé vannak tisztában a döntéseik következményeivel, ezért a magánélet hatékony megóvásáról és a személyes adatok védelméről szóló ismeretek megismerése fontosabbak, mint valaha.
 
Az iskolák is segíthetnek abban, hogy a személyes adatok védelmére megtanítsák a gyermekeket.
Felismerve az adatvédelmi oktatás növekvő szükségességét, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóságok kifejlesztettek egy oktatói tananyagot, amelyekkel a gyermekeket, tinédzsereket, pedagógusokat és szülőket szólítják meg és hívják fel a figyelmüket a személyes adatok védelmére. Önmagában oktatói tananyagok kiadása vagy tankönyveken alapuló szöveges elbeszélő oktatás már nem elegendő. Új, a tanulók szükségleteihez igazodó oktatási módszereket kell beilleszteni a tanrendbe, amely lehetővé teszi a személyes adatok védelmének gyakorlati megközelítését. A személyre szabott és a való életből vett példák felkeltik a gyermekek érdeklődését és növelik az elkötelezettségüket. Emellett olyan szemléletmódot és képességeket ad, amelyek segítségével a gyermekek a tanultakat a jövőben, a gyakorlatban is hasznosítani tudják. A projekt során megalkotott tananyag arra szolgál, hogy annak segítségével a pedagógusok a saját igényeiknek megfelelő tanmenetet alkothassanak.
 
Oktatói tananyag pedagógusoknak.
Kiemelkedően fontos számunkra, hogy a pedagógusok bevonásával valósuljon meg a projekt. A projekt célja, hogy a pedagógusok számára biztosítsa azt a szükséges tudást és felkészülést segítő anyagot – egy egyesített tananyagot, amelyet az ARCADES projekt nemzetközi konzorciuma állított össze –, amely segítheti a gyermekek személyes adatai védelmének megerősítését az online környezetben, felhívja a figyelmet a lényeges témákra és továbbképzést nyújt az adatvédelem témakörében.
 
Felkeltettük az érdeklődését?
 
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egynapos adatvédelmi szemináriumot hirdet pedagógusok számára, amelyre szeretettel meghívjuk Önt. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szeminárium keretében bemutatásra kerül az ARCADES projekt, illetve interaktív workshopokon biztosítunk lehetőséget a pedagógusoknak arra, hogy ismereteket szerezzenek a magánszféra és az adatvédelem témakörében. A végső cél az, hogy ezt az ismeretanyagot továbbadva felkeltsék a tanulók figyelmét, és kellően tájékozott és felelősségteljes viselkedést alakítsanak ki a tanulók körében.
 
VÁLASZTHATÓ IDŐPONTOK:
2015. október 20.
2015. október 21.
2015. október 22.

helyszín: Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Ludovika tér 2.)
 


Pályázati felhívás:

Pályázz a legjobb adatvédelmi modell tanóra elkészítésére. A Hatóság a konferencián bemutatott adatvédelmet oktató kézikönyv alapján pályázatot hirdet 1 pedagógus és 7 tanítványa (6-19 éves gyerekek) részére.
A PÁLYÁZAT TÉMÁJA: egy adatvédelmi modell tanóra bemutatása. A Hatóság a résztvevőktől egy adatvédelmi modell tanórát bemutató szöveges leírást vár, amellyel a pedagógus és 7 diákja bemutatják, hogy ők miként képzelnék el az alapvető adatvédelmi ismeretek oktatását. A csoportok a versenyre a palyazat-arcades@naih.hu e-mail címen jelentkezhetnek. A Hatóság szakértői a 10 legjobb pályamunkát az adott iskolában élőben is megtekintik. A pályázatra azok is jelentkezhetnek, akik a konferencián nem vettek részt.

BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2015. november 20.

NYEREMÉNYEK: A pályázat fődíja egy brüsszeli utazás, ahol a nyertes csapat az ARCADES projekt záró konferenciáján bemutatja a nyertes pályamunkát (szinkrontolmácsolás biztosított). További nyeremények: okoseszközök, értékes ajándék utalványok.
 
Felmerülő kérdéseire választ kaphat a +36 (1) 391-1455 telefonszámon
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz