A Meta új, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó szolgáltatásokat kíván elérhetővé tenni Európában. A blogbejegyzésük (https://about.fb.com/news/h/bringing-generative-ai-experiences-to-people-in-europe/) szerint az MI képzéséhez nyilvánosan elérhető, valamint olyan információkat kívánnak felhasználni, amelyeket az emberek nyilvánosan megosztottak a Meta szolgáltatásait használva, például a nyilvános posztok vagy nyilvános fényképek és azok feliratai. A barátokkal és családtagokkal váltott magánüzenetek tartalmát nem használnák fel az MI képzésére, azonban a vállalkozásoknak vagy későbbiekben a Meta MI eszközének küldött üzeneteket igen.

A Meta az általános adatvédelmi rendelet szerinti jogos érdekre kívánja alapítani ezen adatkezelését. A Meta adatvédelmi szabályzatában szereplő információ szerint az MI tanításra vonatkozó módosítások 2024. június 26-án léptek volna hatályba. Az adatok felhasználása ellen lenne lehetősége tiltakozni a felhasználóknak, azonban ennek európai elérhetőségével és megvalósításával kapcsolatban több európai adatvédelmi hatóság – köztük a Hatóság is – aggályokat fogalmazott meg az ír adatvédelmi hatósággal 2024. júniusban folytatott egyeztetések során, amelyeket az ír adatvédelmi hatóság továbbított a Meta felé.

Mindezek után a Meta elhalasztotta az európai Facebook és Instagram felhasználók adatainak MI tanításra történő felhasználását. Az ír adatvédelmi hatóság üdvözölte a döntést, és folytatja a párbeszédet a Meta-val és a többi tagállami adatvédelmi hatósággal (https://www.dataprotection.ie/news-media/latest-news/dpcs-engagement-meta-ai).

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy 2024. június 18-án 22:30 órától 2024. június 19-én 01:00 óráig a Hatóság honlapja, ennek következtében az Adatvédelmi Tisztviselő Bejelentő Rendszer, valamint Adatvédelmi Incidensbejelentő Rendszer a Hatóság weboldalának - www.naih.hutárhelyszolgáltatója által tervezett adatbázisszerver frissítése miatt nem lesz elérhető.

A Hatóság Adatvédelmi Tisztviselő Bejelentő Rendszerébe az üzemszünet időtartama alatt új bejelentés nem tehető. A korábban tett bejelentés törlését az elektronikus ügyintézésre kötelezett adatkezelő/adatfeldolgozó a Hatóság hivatalos elektronikus elérhetőségén, az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett adatkezelő/adatfeldolgozó a Hatóság hivatalos elektronikus elérhetőségén túl postai úton is kezdeményezheti.

A Hatóság Adatvédelmi Incidensbejelentő Rendszerébe az üzemszünet időtartama alatt teljes, szakaszos bejelentés nem tehető és a bejelentés módosítása nem lehetséges.

Az adatvédelmi incidens bejelentésére szolgáló formanyomtatvány a https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=677fd980-c54b-4646-84ee-13753e3a55ad linken érhető el, melyet

  1. az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben elektronikus ügyintézésre kötelezett ügyfél, valamint az elektronikus ügyintézést önkéntesen vállaló ügyfél, a törvényben meghatározott elektronikus úton (pl. hivatali tárhelyen, vagy cégkapu, ügyfélkapu birtokában e-Papír szolgáltatáson keresztül)

  2. elektronikus ügyintézésre nem kötelezett ügyfél (pl. természetes személy) az a) pontban foglaltakon túl postai úton, a Hatóság levelezési címén (1363 Budapest, Pf. 9.)

nyújthat be.

A Hatóság ügyfelei megértését kéri!

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége publikálta az adatvédelmi hatóságok GDPR-tapasztalatairól szóló jelentését:  

Lack of resources undermine EU data protection enforcement | European Union Agency for Fundamental Rights (europa.eu)

Az Információs Biztosok XV. Nemzetközi Konferenciája (20214. június 3-5.) Tiranában elfogadta legújabb nyilatkozatát „Átláthatóság és a digitális korszak: az információs biztosok szerepe és a polgárok felhatalmazása címmel”. A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a fejlett digitális technológiák innovatív módon a transzparencia szolgálatába is állíthatók, de mindenképpen figyelemmel kell arra, hogy a digitális fejlesztések tartsák tiszteletben az egyéni adatvédelmi jogokat, a kormányzati információkhoz való hozzáférés jogát és a morális elveket.