Kihirdetésre került 2024. július 12-én a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet (az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2024/1689 rendelete a mesterséges intelligenciára vonatkozó harmonizált szabályok megállapításáról, valamint a 300/2008/EK, a 167/2013/EU, a 168/2013/EU, az (EU) 2018/858, az (EU) 2018/1139 és az (EU) 2019/2144 rendelet, továbbá a 2014/90/EU, az (EU) 2016/797 és az (EU) 2020/1828 irányelv módosításáról – MI rendelet). Az MI rendelet uniós szinten egységesen definiálja az MI rendszer fogalmát a korábbi OECD definíciót követve, továbbá kockázatarányos szabályozással különböző szintű kötelezettségeket állapít meg az MI előállítói, importálói és felhasználói számára. A tiltott MI rendszereken felül szabályozza a nagy kockázatú és a korlátozott kockázatú MI rendszereket. Az MI rendelet szakaszosan lesz alkalmazandó 2025. február 1-től kezdődően. Az MI rendelet rövid bemutatása a kapcsolódó uniós digitális jogszabályokkal együtt a Hatóság honlapján az alábbi hivatkozás alatt érhető el: https://www.naih.hu/unios-digitalis-jogszabaly-csomag

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) által kidolgozott projekt segíti a mesterséges intelligenciát alkalmazó, illetve felhasználó adatkezelők és érintettek, valamint a felügyeleti hatóságok tájékozódását a mesterséges intelligencia GDPR-nak megfelelő felhasználására tekintettel, oly módon, hogy egyrészt biztosít egy ellenőrző listát az adott algoritmus vonatkozásában, másrészt olyan auditálási eszközöket javasol, amelyek növelik az átláthatóságot. Az ellenőrző lista és a javasolt auditálási eszközök az alábbi linkről érhetők el, egyelőre angol nyelven: 

https://www.edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/support-pool-expert-projects/ai-auditing_en

Az EDPB 2024. június 18-19-ei plenáris ülésén öt éves időtartamra megválasztásra került a Testület új alelnöke, Zdravko Vukić, a horvát adatvédelmi felügyeleti hatóság igazgatója. Vukić úr Anu Talus elnökkel (a finn felügyeleti hatóság vezetője) és Irene Loizidou Nikolaidou alelnökkel (a ciprusi felügyeleti hatóság vezetője) együttműködve látja majd el feladatát.

Az EDPB sajtó közleménye a következő linken érhető el: https://www.edpb.europa.eu/news/news/2024/zdravko-vukic-elected-new-deputy-chair-european-data-protection-board_en

A Meta új, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó szolgáltatásokat kíván elérhetővé tenni Európában. A blogbejegyzésük (https://about.fb.com/news/h/bringing-generative-ai-experiences-to-people-in-europe/) szerint az MI képzéséhez nyilvánosan elérhető, valamint olyan információkat kívánnak felhasználni, amelyeket az emberek nyilvánosan megosztottak a Meta szolgáltatásait használva, például a nyilvános posztok vagy nyilvános fényképek és azok feliratai. A barátokkal és családtagokkal váltott magánüzenetek tartalmát nem használnák fel az MI képzésére, azonban a vállalkozásoknak vagy későbbiekben a Meta MI eszközének küldött üzeneteket igen.

A Meta az általános adatvédelmi rendelet szerinti jogos érdekre kívánja alapítani ezen adatkezelését. A Meta adatvédelmi szabályzatában szereplő információ szerint az MI tanításra vonatkozó módosítások 2024. június 26-án léptek volna hatályba. Az adatok felhasználása ellen lenne lehetősége tiltakozni a felhasználóknak, azonban ennek európai elérhetőségével és megvalósításával kapcsolatban több európai adatvédelmi hatóság – köztük a Hatóság is – aggályokat fogalmazott meg az ír adatvédelmi hatósággal 2024. júniusban folytatott egyeztetések során, amelyeket az ír adatvédelmi hatóság továbbított a Meta felé.

Mindezek után a Meta elhalasztotta az európai Facebook és Instagram felhasználók adatainak MI tanításra történő felhasználását. Az ír adatvédelmi hatóság üdvözölte a döntést, és folytatja a párbeszédet a Meta-val és a többi tagállami adatvédelmi hatósággal (https://www.dataprotection.ie/news-media/latest-news/dpcs-engagement-meta-ai).