Konferencia Időpontja: 2021. május 27.

 

Az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete online konferenciát hirdet „Internetes platformok kora – társadalmi hatások és szabályozási kihívások” címmel, amelyre várja előadók jelentkezését.

Az internet társadalmi hatásairól és szabályozási kihívásairól szóló gondolkodás középpontjában ma az online platformok állnak. A platformszolgáltatók ugyanis az elmúlt évtizedben jelentős mértékben újraszabták a világháló működését, és központi szereplőivé váltak a digitális információáramlásnak. Ahogy egyéni és társadalmi életünk egyre nagyobb részét kezdtük az online világban élni, úgy váltak egyre meghatározóbbá számunkra azok a struktúrák, amelyek szervezik és koordinálják az interneten zajló folyamatokat. Mára a platformok megkerülhetetlennek tűnnek életünk számos fontos területén: a társadalmi nyilvánosságnak, az információáramlásnak, a szolgáltatások nyújtásának és igénybevételének, a mindennapi vásárlásoknak éppúgy nélkülözhetetlen fórumává váltak, mint a munka világának vagy akár hivatalos ügyeink intézésének. Nem kérdés, hogy a platformokat üzemeltető szolgáltatók működése a korábbinál összetettebb és mélyebb társadalmi hatással jár, egyre nagyobb befolyást gyakorol alapjogaink érvényesülésére is, így összességében az eddigieknél is jelentősebb szabályozási és jogalkalmazási kihívások elé állít minket.

A gazdasági életben a platformok valamennyi ágazatban a korábbi szolgáltatók versenytársaként jelennek meg, az adott szektorban piaci pozícióhoz juttatva olyan szereplőket is, akik e nélkül nem lennének versenyképesek. Ez a piac újraelosztásával is együtt jár. Az egyes szektorok domináns gazdasági szereplői az új kihívásokra különböző üzleti stratégiákkal reagálnak, abban azonban egyetérteni látszanak, hogy akkor tudnak a megújult piaci környezetben versenyképesek maradni, ha maguk is innovatív módon szervezik át a működésüket. A platformok nemcsak a gazdasági életben, hanem a társadalom egyéb szegmenseiben is egyre jelentősebb szerepet játszanak, így alapvetően befolyásolják egyes alapjogaink, például a véleménynyilvánítás szabadsága, a személyes adatok védelméhez fűződő jog vagy a közérdekű információkhoz való hozzáférés érvényesülését. Ez nemcsak műszaki fejlesztéseket ösztönöz, hanem újszerű jogi konstrukciók kialakítását is szükségessé teszi.

Az online konferencia fő célkitűzése, hogy összegyűjtse az online platformok működésének társadalmi hatásaival, az alapjogok érvényesülésére gyakorolt befolyásával és a felmerülő szabályozási kérdésekkel kapcsolatos hazai tapasztalatokat, kutatási eredményeket és tudományos álláspontokat. A konferencia szervezői a jog- és az államtudomány, a szociológia és a politikatudomány köréből egyaránt befogadnak előadásokat.
A konferenciára előadással 2021. április 23-ig lehet jelentkezni az előadás témáját röviden (legfeljebb 400 szóban) kifejtő absztrakttal az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A konferencia részletes programfüzete letölthető innen.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://ludevent.uni-nke.hu/e/internetes_platformok linken van lehetőség.