Adatvédelem Napja 2023.

 

Az Adatvédelem Napja egy nemzetközi ünnepnap, melyet minden évben január 28-án ünneplünk és elsődleges célja a figyelem felkeltése és a kialakult jó gyakorlatok népszerűsítése az adatvédelem területén.

2018. május 25-én vált kötelezően alkalmazandóvá az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR, melyről az elmúlt 5 esztendő tapasztalatait számba véve elmondhatjuk, hogy a világ legerősebb adatvédelmi jogszabálya. A tagállami hatóságok együttműködése is sikeresnek bizonyult: az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) által koordinált egységes fellépésükkel egyrészt segítették a különböző adatkezelőket (szervezeteket, vállalatokat), hogy megfeleljenek az adatvédelmi rendelet szabályainak, másrészt az alapelvek sérelme és jogellenes adatkezelések esetén beavatkoztak, illetve szükség esetén jelentős bírságokat szabtak ki.   

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2023-ban egy animációs film bemutatásával és ezüst emlékérem adományozásával köszönti az Adatvédelem Napját.

Tájékoztató kisfilmünkben információt nyújtunk az információs jogok kapcsán – információszabadság és adatvédelem - mindenkit megillető jogokról, valamint a NAIH tevékenységéről.

NAIH ezüst emlékérem annak adományozható, aki az adatvédelem, illetve az információs önrendelkezési jog és információszabadság terén kiemelkedő magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, vagy jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez. 2023-ban Ledvina Hajnalka Szilvia, a Baár-Madas Református Gimnázium matematika, informatika és digitális kultúra szakos tanára kapja az emlékérmet a gyermekek adatvédelmi oktatása és felvilágosítása kapcsán végzett odaadó, elkötelezett munkájáért.

Az Európai Adatvédelmi Testület szintén egy kisfilmmel köszönti az Adatvédelem Napját, mely az alábbi linken található: https://edpb.europa.eu/news/news/2023/data-protection-day-2023_en .
A videó jobb alsó sarkában megtalálható EDPB video subtitle setting gomb megnyomásával a feliratozás nyelve szabadon választható, így a videó magyar nyelvű feliratozással is megtekinthető.

Magánszféránk nagy kincs, vigyázzunk rá!

Boldog Adatvédelem Napját kíván a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!